maanantai 1. helmikuuta 2016

Hankkeen merkitys meille opiskelijoille ja ikäihmiselle



Ikäihmisemme on 84-vuotias nainen, joka asuu Lappeenrannan keskustassa. Käyntikerroilla olemme vierailleet hänen kotonaan. Aluksi tuntui, että ikäihmisen oli hankala ymmärtää hankkeen ideaa ja meidän oli hieman suostuteltava häntä osallistumaan. Myöhemmin hän kuitenkin lämpeni idealle ja alkoi pitää käynneistämme todella paljon. Olemme tulleet toisillemme tutuiksi ja saavuttaneet luottamuksen.
 
Ikäihmisemme on fyysisesti huonossa kunnossa, jonka myötä hänen elämänlaatunsa on heikentynyt. Käyntimme ovat silminnähden piristäneet häntä. Huonoinakin päivinä hän on meidän käyntimme johdosta ollut iloisempi ja pirteämpi. Vaikka hankkeen tarkoituksena on kulttuurin tuominen ikäihmisen elämään, on meidän ikäihmisellemme keskustelu ja vuorovaikutus ollut kaikkein tärkein asia.

Ikäihmisemme rakas harrastus on aina ollut runot ja etenkin runolausunta. Huonon kuntonsa ja jaksamisensa vuoksi on runoharrastus jäänyt vähälle. Hänellä ei ole kuuntelijoita, joille runoja voisi lausua. Hankkeen avulla olemme tuoneet runoharrastusta takaisin henkilön elämään. 

Meillä kummallakaan ei ollut aikaisempaa kokemusta vanhusten kanssa olemisesta, lukuun ottamatta omia isovanhempia. Käynnit opettivat meille ikäihmisten kanssa työskentelyä ja heidän kanssaan olemista. Meistä oli todella mielenkiintoista kuunnella ikäihmisen kertomuksia omasta elämästään ja vanhasta ajasta. Runot olivat meille molemmille vieras alue, mutta ikäihmisen kautta pääsimme kosketukseen runouden kanssa ja kiinnostuksemme sitä kohtaan heräsi.

Käyntimme ovat olleet erittäin antoisia ja opettavaisia.

Sosionomiopiskelijat Saara & Maiju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti