maanantai 11. tammikuuta 2016

Taidetta ja kulttuuria ikäihmisille - ikäihmisten kotikäynnit



Mitä ikäihminen saa toiminnasta?

Meidän asiakas asuu omaishoitaja miehensä kanssa hissittömässä kerrostalossa, joka vaikeuttaa hänen ulkoilemistaan, joten kontaktit muihin ihmisiin ovat minimaaliset. Näin ollen meidän käyntimme heidän luonaan ovat tuoneet hänelle sosiaalista seuraa ja läsnäoloa. Hän kertoi meidän käyntien tuoneen elämään iloa ja piristystä, sekä miehelleen silmänruokaa.

Ensimmäisellä kerralla teimme mielenmaisemaa, jossa hän toi esille hänen elämässään olleita tärkeitä asiota. Tämän avulla hän sai pohdiskella itseään ja menneisyyttään, sekä samalla me saimme tutustua häneen ja hänen elämäntarinaansa paremmin. Mielenmaisemasta selvisi asiakkaamme taiteellisuus, kiinnostus antiikkia ja eläimiä kohtaan. Hän kertoi menneisyydessään maalanneen paljon kissatauluja ja saimme myös ihastella hänen taideteoksiaan. Halusimme myös tukea hänen fyysistä kuntoa jumpan ja kävelyn avulla. Samalla kerroimme hänelle ohjeita, miten hän voi itsenäisesti pitää huolta kunnostaan ja liikkuvuudestaan. Halusimme tuoda vielä taidetta käynteihimme onnenpuun avulla. Onnenpuuhun kirjattiin sydämmillä asioita, jotka tuovat asiakkaamme elämään onnea ja iloa. On tärkeää miettiä, mitä hyvää omassa elämässä on ja huonon päivän tullen hän voi sen avulla muistella elämänsä hyviä asioita. Tuotokset jäivät asiakkaallemme hänen omaan käyttöönsä. Toimme kulttuuria puhumalla itsenäisyyspäivästä ja suomalaisuudesta, sekä kuuntelimme maamme-laulun ja Finlandia-hymnin. Tämän lisäksi keskustelimme asiakkaamme toiveesta koirista ja kissoista, sekä katselimme niistä videoita youtubesta ja valokuvia internetistä.

Pohtiessamme mitä hyötyä vierailuistamme on ollut, tuli meille ensimmäisenä mieleen mielen hyvinvointi. Annoimme heille piristystä heidän arjen keskelle taiteen, kulttuurin ja keskustelujen avulla. Koemme asiakkaamme olleen erittäin tyytyväinen käynteihimme.

Mitä opiskelijat saavat?

Saimme uusia kokemuksia ikäihmisten kohtaamisesta ja näkemyksen heidän elämästään. Oli mielenkiintoista kuulla heidän elämäntarinoita, historiaa, ajatuksia ja tärkeitä asioita elämästä  ja nähdä, millaisia tarpeita heillä on nykyhetkessä. Kokemus oli silmiä avaava. Tämän avulla meidän on helpompi ajatella ammatillisuutta sosionomina vanhustyössä ja minkälaisia asioita meille voi sosionomina tulla vastaan ikäihmisten parissa.


Sosionomiopiskelijat Hanna ja Anette




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti