torstai 10. maaliskuuta 2016

Kokemuksia Luukkaankodista - mitä ikäihmiset saivat, mitä opiskelijat...



Hanke on ollut hyvä ja antoisa asia meidän ikäihmisillemme. Meidän käyntimme ovat toimineet ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikössä pienryhmätoimintana yksikössä tehtävän viriketoiminnan lisänä. Ryhmämme vanhukset ovat pitäneet järjestetystä toiminnasta suuresti ja kokeneet sen mielenkiintoisena. Vanhuksemme ovat muistisairaita. Silti koemme, että olemme voineet tuoda heidän elämäänsä erilaista, piristävää sisältöä ja virkistystä. Olemme tuottaneet iloa heille pienellä ja yksinkertaisella toiminnalla. Vaikka vanhuksella olisikin muistisairautta eikä hän välttämättä hetken päästä muistaisi tuokiotamme, hänen mielensä ja olonsa voi kuitenkin jäädä hyväksi, virkistyneeksi ja rauhalliseksi tuokion ansiosta. Tämä tukee ikäihmisten toimintakykyä. Emme usko, että meidän vanhuksemme olisivat nauttineet sen enempää monimutkaisesta kulttuurisesta toiminnasta, vaan pitivät yksinkertaisista asioista. Yksinkertaisella toiminnalla voi tuottaa moninkertaisen ilon ja riemun. Tärkeintä on läsnäolo ja vuorovaikutus.

Koemme hankkeessa mukana olemisen erittäin hyödylliseksi myös meidän opiskelijoiden näkökulmasta. Osalle ryhmässämme ikäihmisten kohtaaminen oli uusi asia ja osalle taas ei. Kun kokemusta vanhustyön kentältä ei ole, on mielenkiintoista ja antoisaa päästä itse kokeilemaan ja näkemään työtä käytännössä. Tällainen työskentely avaa työkenttää ja antaa paremman käsityksen vanhusten kohtaamisesta kuin pelkkä luennoilla istuminen. Parasta kohtaamisissa on ollut vuorovaikutus iäkkäiden kanssa, yhdessä tekeminen ja jakaminen. On ollut mukavaa nähdä, miten vanhukset ovat innostuneet kertomaan ja muistelemaan elämäänsä. Heidän tarinoitaan on ollut mielenkiintoista kuunnella ja me opiskelijat olemme pystyneet tarjoamaan rauhallista, kiireetöntä kohtaamista ja mielenkiinnolla kuuntelemista. Vuorovaikutus ja vanhusten kohtaaminen on ollut parasta tässä hankkeessa mukana olemisessa.

Tehostetun asumispalveluyksikön toiminta on ollut käytännössä meille aika vierasta ennen tätä projektia. Olemme oppineet paljon uutta palveluyksikön toiminnasta ja käytännöistä.  Kokemus on auttanut hahmottamaan enemmän vanhustyön kenttää. Lisäksi olemme saaneet ideoita siitä, mitä vanhusten ja yhtälailla muidenkin asiakasryhmien kanssa voi tehdä. Kokonaisuudessaan kokemuksesta on varmasti hyötyä tulevassa ammatissamme.

Sosionomiopiskelijat Simo, Miia ja Annika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti